Regeringen fremsatte den 15. november 2019 et lovforslag om ændring af gældsinddrivelsesloven, som giver kommunalt ejede forsyningsselskaber mulighed for at vælge, om de ønsker at benytte sig af restanceinddrivelsesmyndigheden eller af privat inkasso hos inkassoadvokater eller inkassobureauer. Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. januar 2020.
Baggrunden for forslaget er, at den offentlige inddrivelse har været utilfredsstillende siden det i 2015 blev besluttet at stoppe al automatisk inddrivelse. Da den offentlige gældsinddrivelse i flere år har været ude af
funktion, er det positivt, at de kommunale forsyningsselskaber nu får mulighed for at benytte private inkassosamarbejdspartnere og derved opnå de samme inddrivelsesmuligheder, som de private forsyningsvirksomheder har haft glæde af i årevis.
Lovforslag om ændring af gældsinddrivelsesloven
Ifølge lovforslaget vil en forsyningsvirksomhed, som samarbejder med en privat inkassosamarbejdspartner, få mulighed for at opkræve udenretlige inkassoomkostninger i henhold til rentelovens bestemmelser.
Hvis forsyningsvirksomheden ønsker at benytte private inkassosamarbejdspartnere, skal forsyningsvirksomheden ifølge lovforslaget aktivt tilvælge dette. Tilvalget omfatter alle fordringer, der endnu ikke er eller har været overdraget til restanceinddrivelsesmyndigheden. Forsyningsvirksomhedens frist for at meddele restanceinddrivelsesmyndigheden, at denne fremadrettet vælger privat inkasso, er fastsat til senest den 1. april 2020.
Hvis forsyningsvirksomheden vælger en privat inkassosamarbejdspartner, er forsyningsvirksomheden
bundet af valget i 3 år fra restanceinddrivelsesmyndigheden er blevet gjort bekendt med valget. Når den
3-årige periode er udløbet, kan forsyningsvirksomheden frit vælge, om inddrivelsen igen skal overgå til den offentlige restanceinddrivelsesmyndighed.